. Ma Zita napja van.
Új elnöke van a Veresegyházi Polgárőr Egyesületnek
2011-08-18 17:45:10
Új elnöke van a Veresegyházi Polgárőr Egyesületnek

Új elnöke van a Veresegyházi Polgárőr Egyesületnek

A Veresegyházi Polgárőr Egyesület új elnököt választott. A váltást követően változások is lesznek a polgárőrség életében. Ez esemény kapcsán beszélgettünk az új vezetővel, Pethő Attilával.

 

- Pontosan mikortól gyakorolja ezt az új tisztséget?

- 2011. június 25-én volt a Veresegyházi Polgárőr Egyesület közgyűlése, akkor választottak meg Murvai Károly helyett elnöknek. Az elődöm megromlott egészségi állapota miatt mondott le.

 

- Meséljen magáról egy kicsit!

- Jelenleg Gödön lakom feleségemmel és két középiskolás lányommal. 1985-ben érettségiztem a Szent László Gimnáziumban. Közvetlen érettségi után felvettek a rendőrséghez. Ott tiszthelyettesként kezdtem. Az objektum őrtől, a gyalogos rendőrön keresztül a körzeti megbízottig minden feladatot elláttam. 1997-ben nappalin, kitüntetéssel végeztem a Rendőrtiszti Főiskolát. Ezt követően az előző szolgálati helyemre 15. kerületi Rendőrkapitányságra kerültem vissza. Ott néhány évig az Újpalotai Rendőrőrsnek voltam a parancsnoka. Időközben kiköltöztünk Gödre. Megpályáztattak egy közrendvédelmi osztályvezetői helyet a Dunakeszi Rendőrkapitányságon, melyet megpályáztam és megnyertem. 2005-ig ott dolgoztam. Majd az akkori rendőrkapitányunk átkerült Gödöllőre, és én jöttem vele. Ekkor kerültem át Veresegyházra őrsparancsnoknak. Emiatt lehet többeknek ismerős a nevem.  2009. december 30-án az akkori nyugdíjazási szabályok mellett vonultam nyugdíjba. A Polgárőr Egyesület elnöksége mellett Veresegyházon vállalkozásba fogtam, egy autószervizt üzemeltetünk.

 

- Miért pont Önt nevezték ki a Polgárőrség élére?

- Nem kineveztek, megválasztottak. A Veresegyházi Polgárőrség egyesületként működik. Az egyesület közgyűlésén többek között engem javasoltak elnöki tisztségre, majd tikos szavazás keretében a tagok megválasztottak. Korábban rendezvénybiztosításokon és az esti szolgálatok folyamán láthattak a város lakói. A háttérben is igyekeztem a polgárőrség munkáját oly módon segíteni, hogy a működés feltételei meglegyenek, a technikai ellátottságuk valamivel javuljon és hogy megfelelő kapcsolatot ápoljanak az egyéb szervekkel. Hivatali időm alatt példaértékű együttműködésre törekedtem.

 

- Pontosan mi az Ön hatásköre?

- Az egyesületi hatáskör úgy gondolom nem egy közérdeklődésre számot tartó információ, hiszen van egy egyesületi szabályzat, a szerint működünk. A polgárok felé semmilyen más jogosítványa nincs egy egyesületi elnöknek, mint bármelyik polgárőrnek. Gyakorlatilag ma Magyarországon ez szinte megegyezik az állampolgári jogokkal. Sem kényszerítő eszköz használati joga, semmilyen plusz joga nincs egy polgárőrnek, mint egy rendes állampolgárnak. Ha bűncselekményt észlel, akkor első körben ezt jelzi a megfelelő szervek felé, illetve annyi hatásköre van, hogy visszatarthatja az elkövetőt. A polgárőröknek egy rövid ideje már vizsgával is kell rendelkezni, illetve szövetséghez kell tartoznunk. Ennek alapján van formaruha viselési joga, illetve amennyiben vizsgát tesz, akkor könnygáz sprayt hordhat magánál. De ez sem áll messze az állampolgári jogoktól sem, hiszen ha ma már a törvényi kereteknek megfelel a ható- és a töltőanyag mennyisége, akkor bárki vásárolhat magának ilyet.

Ugyan nem plusz jogosítvány, de mégis jelentős „megkülönböztetés” az, hogy a polgárőrt szolgálata ellátása során fokozott büntetőjogi védelem illeti meg, ugyanis ekkor (de csakis ekkor) közfeladatot ellátó személynek minősül, így aki vele szemben erőszakot alkalmaz, bántalmazza, az sokkal súlyosabb büntetésre számíthat, mint egy „átlag” polgár esetén.

 

- A korábbi vezetéshez képest tervez-e változásokat, és ha igen, akkor milyeneket?

- Természetesen. Bár ezzel nem azt akarom mondai, hogy eddig nem rendben mentek a dolgok. Szerintem korábban is kiválóan működött a polgárőrség. Az elmúlt időszakban Murvai Károly volt a polgárőrség, nem csorbítván ezzel természetesen a tagok érdemét, akik minden egyes rendezvényen ott voltak, és biztosították a rendezvények rendjét és elláttak éjszakai szolgálatot. De gyakorlatilag ő egy személyben kezelt, irányított, szervezett. Ezen szándékozom változtatni, ami hellyel-közzel már meg is történt. Úgy gondolom, hogy egy jó csapatnak kellene irányítani, amin belül el kell osztani a feladatokat. Július 24-én volt egy újabb közgyűlésünk, ahol beszámoltam az átvételnek az aktuális állásáról. Választottunk új elnökséget. Két alelnököt, egy általános alelnököt és egy szolgálatszervezésért felelős alelnököt neveztünk ki, aki nemcsak a szolgálat szervezésért, hanem a rendezvények rendjéért is felel.

 

- Lehet tudni, hogy kik ők?

- Az általános alelnök Tószegi Zsuzsanna, a szolgálatszervezési alelnök pedig Jakab Richárd lett, aki egyéb megbízatása folytán is szerintem pont erre a feladatra termett.

 

- Nem tudom, hogy a polgárőrség hatáskörébe tartozik-e, de katasztrófa esetén van e jogosultságuk szervezésre. Van-e a városnak katasztrófa terve?

- Minden bizonnyal van, de erre nem én vagyok az illetékes, aki erre válaszolni tud. Ha mi ilyen irányú felkérést kapunk, akkor az egész tagságot mozgósítjuk és az éppen aktuálisan szükséges feladatok végrehajtásában segédkezünk.

 

- Milyen az önkormányzattal, illetve a rendőrséggel a kapcsolatuk?

- A rendőrséggel való kapcsolatunk szerintem teljesen jó. Ismerem az igényeiket. Tudom mi a feladatuk, tehát ahhoz tudjuk igazítani a mi szolgálatainkat. Létszámhelyzetük és a feladatok sokasága miatt sokszor igénylik a mi segítségünket. Az Önkormányzattal való kapcsolat szintén megfelelő. Talán mondhatom példaértékűnek, hiszen polgármester úrral személyesen is nagyon jó a viszonyom. Az előbb említett július 24-i ülésen polgármester úr is részt vett. Néhány nagyon szép szóval méltatta Murvai Károly tevékenységét. Ott elhangzott, hogy milyen fontosnak tartja a polgárőrséget Veresegyházon. Nemcsak elvi és erkölcsi támogatásáról biztosított, hanem anyagiról is. Talán egy picit fejlődni is tudunk, mert jelenlegi székhelyünk a rendőrőrs, ahol egyéb adatvédelmi okokból nem üzemeltethetünk irodát.

 

- És ez fog változni?

- A polgármester úr ígérete szerint igen. Az új városháza megépülésével szabadulnak majd fel helyiségek, és talán lesz arra lehetőség, hogy mi is kapjunk egy irodát, ahol saját ügyeinket intézhetjük. Nagyon szeretném, ha technikailag is tudnánk fejlődni. Illetve a megjelenésben szeretném, ha lenne egy kis előrelépés. Új egységes formaruhákra lenne szüksége a polgárőrségnek.

 

- Veresegyházon jelenleg hány polgárőr teljesít szolgálatot?

- Jelenleg közel harminc fő van állományunkban. A tagok közül vannak néhányan, akik évek óta nem néztek a polgárőrség felé. Ezt szeretném tisztába tenni, tehát megkeressük ezeket a tagokat, és megkérdezzük, kívánják-e fenntartani a tagságukat. Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy szívesen látjuk új tagok jelentkezését.

 

- Honlapjukon is olvasható, hogy lehet jelentkezni…

- Igen. Én vallom azt, hogy nem nagy létszámú polgárőrségre van szüksége a városnak, hanem hatékonyra. Nyilván van egy ideális létszám, amiből jól lehet dolgozni, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy itt 50-100 polgárőrre lenne szükség. Én úgy gondolom, hogy stabilan 30 főre van szükség, akikre valóban lehet számítani, és tenni is akarnak a városért.

 

Ha már a honlapot említette, sajnos korábban nem nagyon volt gondozva. Az elmúlt egy hónapban ez a helyzet is megváltozott. Azt szeretném, ha az eseményeinkről kerülnének fel képek és anyagok. A közgyűlésekről tájékozódhatna a lakosság, hátha így is kedvet kapnának néhányan az egyesületben való tevékeny részvételre.

 

- Jelentkezők terén mi a tapasztalat?

- Sokan jelentkeznek úgy, hogy jönnének polgárőrnek, és akkor elhangzik a kérdés: „Mennyi a fizetés?” – Itt nincs fizetés. Némi költségtérítést tudunk biztosítani, amennyiben éjszakai járőrözésre saját gépkocsiját veszi igénybe. Jelentkező az mindig több van, de aztán sokkal kevesebben maradnak meg. Ide kapcsolódóan jegyezném meg, hogy most a 24-i ülésen megszavaztuk egy új tagfelvételi eljárást is, a megfontolatlan jelentkezések kiküszöbölése végett. Ha valaki jelentkezik, akkor befogadjuk a jelentkezését, és mint pártoló tag vesz részt az egyesület munkájában, egészen a következő közgyűlésig. Addig is néhány szolgálatban részt kell vennie. A tagság öt szolgálatot határozott meg, melyek között rendezvénybiztosításnak is kell lennie. Tehát ez a felvételi eljárás rendje. Ezután döntünk a tag végleges felvételéről, akkor kap igazolványt is. Egy dolog van, amit addig nem tehet, rendőrrel nem láthat el szolgálatot.

 

- Van, amit még elmondana az olvasóinknak?

- A jelentkezéseket kötnénk a büntetlen előélethez. A térségből a 18 év feletti lakosok jelentkezését várjuk.

 

- Köszönöm, hogy választ kérdéseimre!

- Én köszönöm, hogy megkeresett!

 

Válóczy Szilvia


További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>