. Ma Emma napja van.
Segítséget kér az Öszikék Idősek Otthona
2011-07-28 14:28:04
Segítséget kér az Öszikék Idősek Otthona

Segítséget kér az Öszikék Idősek Otthona

Kilátástalannak tűnő hangulat uralkodik a veresegyházi Őszikék Idősek Otthonában. Az intézmény gazdasági állapota szerencsétlen és véletlen helyzetek sora miatt kezdett el hanyatlani. Az otthon vezetőjének, Antal Katalinnak az öregek maradásáért való erőn felüli küzdelme idáig nem hatotta meg a hivatalokat sem. Pedig ha szeptemberig nem kapnak segítséget, az eddig uralkodott idill megszűnik az idősek számára, és nyugodt létük helyett, - ha egyáltalán találnának számukra szabad helyet - valahol az ország más területén kellene tovább élniük, jelenlegi egyszemélyes helyiségek helyett, több személyes, zsúfolt szobákban.

 

Az Őszikék Idősek Otthonába ellátogattam én is, hogy saját szememmel lássam és tapasztalhassam mindazt, amit a hét elején láthattunk, hallhattunk az egyik kereskedelmi televízió híreiben. Kissé összeszorult torokkal lépdeltem az épület folyosóján, miután az intézményvezetővel készített interjúm után lehetőséget kaptam arra, hogy meglátogathassam az idős embereket is. Jelenlegi helyzetükből ők nem sokat tapasztalnak, hiszen minden, amire szükségük van, biztosított számukra. Az egy hónapja nélkülözött vezetékes meleg víz is helyettesítve van. Az idősek ugyanúgy tudnak tisztálkodni, mint eddig. A több, mint tíz éve ott szolgáló ápolók és személyzet segítségével vízforralókkal melegítik a mosdáshoz szükséges vizet. Ám ez nem mehet így örökké.

 

A felbolydult hangulat az idős embereket sem kíméli. Egymás között beszélik meg a hallottakat és a tapasztaltakat. Lelkileg is megviseli őket az a tény, hogy napról napra új idegen látogatók bukkannak fel életükben ellenőrzés és hivatali ügyek miatt. Az intézményvezető szerint az idős embereknek csak nyugalomra van szükségük, hiszen ők azért választották annak idején ezt a lehetőséget, hogy életük utolsó szakaszát tisztességes, emberséges, és szeretettel teli körülmények között töltsék el.

 

Az idősek otthonában jelenleg 41 idős ember éli mindennapjait. Külön lakórészeikben egyéni ízlésük szerint, személyes bútoraikkal, emlékeikkel berendezve, egy külön elszeparált fürdő résszel együtt mindenük megvan, amire szükségük lehet. Teljes és bőséges a kiszolgálás étkezés terén is. Az intézményvezető minden nap friss és minőségi ételt hoz az idős embereknek, hogy aztán otthonos és közös étkezőjükben meghitten és eseménydús beszélgetések mellett költsék el ételeiket.

 

Ám a sötét felhők még javában ott lebegnek az otthon falai felett. A gázszolgáltató a felhalmozódott adóssággal kapcsolatban, több rendkívüli kérésre és közbenjárásra sem adott részletfizetési lehetőséget. Az egy kézben intézett események soraként, több ízben kicsúszott határidők miatt kialakult helyzet rendkívüli megoldásra vár, hiszen emberek életéről, az ő további sorsukról van szó.

 

Ebben nem segítenek az alapítványi hiány és az állam által több évre támogatásra szánt, de visszamenőleg visszavont normatívák sem. A most már sokmilliósra növekedett NAV tartozás és az állam intézménytől való elfordulása lehetetlen helyzetbe sodorta az otthon fenntarthatóságát. Antal Katalin elmondása szerint csak abból tudnak gazdálkodni, ami van. Az idősek nyugdíjának 80%-a felett rendelkezhetnek, de ezen felül semmilyen más bevételi forrásuk nincs. A tartalékaikat, melyeket egy-egy apartman eladásából nyertek, évekkel ezelőtt felélték. Hiszen a mai világban élni sem olyan egyszerű, főleg akkor, ha az idősek otthonában élőkért mindent megtesznek.

 

Miután, az Őszikék Idősek Otthonát saját alapítványa, bevétel nélkül működteti, de állami feladatot lát el, ezért az otthon vezetője a megfelelő szervektől több esetben próbált kedvezményes lehetőséget, vagy támogatást kérni, sikertelenül.

 

Az idősek hozzátartozói is aggódnak. Első körben történt felindulásuk után keresni kezdték a megoldásokat, hiszen bármi is történt, a legfontosabb az, hogy idős családtagjaik biztonságban és egy olyan helyen maradhassanak, ahol már évek óta élnek.

 

Az otthonban azt tapasztaltam, hogy az idős emberek foggal és körömmel ragaszkodnak lakrészükhöz. Többen elérzékenyültek, amikor felmerült az a tény, hogy egyszer majd hátra kell hagyniuk bútoraikat és itteni életüket. Hiszen ha menniük kell, helyhiány miatt, ruháikon kívül semmit nem vihetnének magukkal.

 

Antal Katalin folyamatosan bíztatja az otthonban élőket, mert tudja, érzi, hogy ez a történet nem végződhet rosszul. Az elmúlt héten már négy befektető kereste fel az intézményt, reménysugarat csillantva fel ezzel az ott élők szemében. De a gázt nagyon rövid időn belül akkor is ki kell fizetni, és jelenleg nincs miből, mert az otthonnak most semmilyen támogatása sincs. Az alapítványi számlát leinkasszózták, így az oda esetleg beérkező támogatásokból sem lenne esély a gázszolgáltatónál fennálló tartozást rendezni.

 

Az otthonban lakók és az intézményvezető újságunkon keresztül most az olvasókhoz is fordul, hiszen minden támogatói segítségre szükségük van. Ahhoz, hogy a gázt visszakapcsolják, valahonnan meg kell teremteni a rávalót, de az idősek havi juttatása nem elég arra, hogy egy összegben kifizessék a gáztartozást. A vezetőasszony szerint ez a legégetőbb megoldásra váró feladat.

 

Így amennyiben Ön, kedves olvasó, úgy érzi, hogy akár 1 forinttal is segíteni tudja ezeknek a kilátástalan helyzetben lévő idős emberek életét, akkor keresse fel Antal Katalint az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

 

Őszikék Idősek Otthona

Intézményvezető: Antal Katalin

Mobil: 70/639-8608

e-mail: oszikekalap@hotmail.com

 

Az intézményvezető ígéretet tett, hogy minden egyes adományról feljegyzést készít, melyet közzé tesz majd a médiában is. Bizalmat előlegezve ezzel azok felé, akik szívükön viselik az Őszikék Idősek Otthonának sorsát.

 

Antal Katalinnal készített exkluzív interjút a későbbiekben olvashatják majd!

 

Válóczy Szilvia


További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>